Mit eszik egy farkas? Különösen, ha Farkas?
Húst, hiszen ragadozó.
Az átlagos nagyevőkkel ellentétben, én főzök is.
Majd meglátjátok...

2010. február 8., hétfő

Mit evett Szindbád?




Mit evett Szindbád?
Természetesen paradicsommártást evett. Nem ilyet, mint itt a képen, hanem sűrű, sötétvörös, ízes mártást. Mert Szindbád idejében a pincér az ilyen halvány, híg, íztelen szószt azonnal vihette vissza a konyhára, Szindbád pedig az éttermet nagy ívben elkerülte ezek után.

A paradicsommártás manapság friss, vagy konzervparadicsomból készül. Rántással, vastagon cukrozva, sok esetben pirított hagyma alapon. 
Magyar Elek, író-újságíró és gasztronómiai szakíró már 1932-ben megjelent, Az Ínyesmester szakácskönyve című munkájában átkot szór azokra, akik az inkriminált mártást képesek barnára égetett hagymakockákkal és vastag, zsíros rántással, továbbá ipari mennyiségű cukorral elkészíteni.
Olvasom az interneten fellelhető recepteket. Zsír vagy olaj, liszt, cukor, mindegyikben szerepel. Én az ilyen paradicsomszósszal úgy vagyok, mint a cigány a rántott levessel: Aki szereti, szeresse.

Nézzük hát azt a paradicsommártást, amelyet Szindbád evett!
A szakácsné kiválogatta a paradicsomot. A sötétpirosra érett, kemény és illatos szemeket kereste, amelyek nagyobbak egy tojásnál. Éppen nyolc darabot. Ezeket megmosta, lecsepegtette, a kocsányuknál kereszt alakban óvatosan bevágta, azután egy szűrőbe téve, lobogva forró vízbe mártotta egyetlen rövid percre. Leöblítette, és meghámozta őket. Minden paradicsomot negyedekbe vágott és kevés forró olajon vagy egy csapott evőkanál forró zsíron, gyorsan átforgatta a darabokat, gyengén megsózta, csipet frissen durvára tört feketeborssal hintette, és fedő alatt, kis lángon párolta. Úgy tíz perc elteltével beledobott egy fél vereshagymát, és hozzá öntött 3 deci paradicsomlevet.
Most követezik a mártáskészítés legizgalmasabb része, egyszersmind lényege:
Egy erre a célra rendelt tüllzacskóba tett egy ág kakukkfüvet, rozmaringot, és 4-5, kézzel megtépett bazsalikomlevelet, meg pár szál petrezselyemzöldet. Mert pontosan tudta a jóasszony, hogy ez a buquet garni* emeli az egyszerű szószt a költemények sorába. Amint az edény tartalma felforrt, csendes tűzön, lassan forralta addig, amíg az egész mártás sűrűségűvé állt össze. Ekkor a füves zacskót és a fél fő hagymát eltávolította, és ha a mártás állaga nem volt kedve szerint való, – de csak akkor –, egy púpozott teáskanálnyi keményítővel sűrítette. Bár inkább 3 deka tiszta vajat hasznát erre a célra. Még megkóstolta művét, ha kellett, utána sózta, és nagyon gyengéden cukrozta, mert pontosan tudta, hogy nálunk a paradicsom nem érik olyan édesre, mint Itáliában. Aztán a tűzforró mártást fehér mártásos tálkába töltötte és feladta, például a levesben főtt marhahús mellé, főtt burgonyával vagy burgonyapürével, nem felejtve el mellé tenni pár szál fiatal zöldhagymát.
Szindbád pedig kóstol, és miután ebéd közben nem volt a szavak embere, bólintott és evett. Jó étvággyal, olyan jóízűen, amilyen az így készített paradicsommártás.

Paradicsommártás

Hozzávalók:

6-8 szem nagyobb, kemény és sötétre érett paradicsom,
1 vöröshagyma fele,
1 dl olaj (olíva) vagy csapott evőkanál zsír,
só, őrölt bors, cukor és szükség esetén keményítő vagy darabka vaj,
kakukkfű, rozmaring, mindkettőből 1 ág, 4-5 bazsalikom levél, petrezselyem zöldje ízlés szerint.

* Buquet garni: friss fűszernövényekből összeállított, kis csokor.


Aztán evett néha Szindbád sóskamártást is.
Tudom én jól, hogy friss, harsány-zöld levelekből készítve az igazi, de ezúttal félredobom a gasztromán ortodoxiát. Nem csak lustaságom okán, hanem azért is, mert azt tapasztaltam, hogy jó minőségű mélyhűtött sóskából ugyanolyan remek. Csak érteni kell a módját.
Azokat, akik úgy gondolják, hogy elég a sóskát megpárolni, sózni – cukrozni, és liszttel, tejjel és tejföllel behabarni, ki kell ábrándítanom. Én az ilyen mártás készítését törvényileg büntetném. (Szindbád érintetlenül hagyná és megvetően mérné végig a pincért.)
A paradicsommártás készítésekor megismert szakácsné tehát megszabadít vastag száraitól egy jó kilónyi friss sóskalevelet, és az egészet addig mossa, öblíti, amíg a víz teljesen tiszta, földmentes lesz. Vagy kinyit egy félkilós mélyhűtött sóskakrémet.
Aztán ötdekányi vaj és féldeci olaj keverékén megfuttat egy kisebb fej lereszelt vereshagymát, és egy kis gerezd, sóval pépesre dörzsölt fokhagymát. Igen, fokhagymát, a sóskába!
Erre dobja a vékony metéltre vágott friss leveleket vagy ráteszi a mélyhűtöttet, és párol. Ha friss sóskából készíti a mártás, akkor addig, amíg a levelek teljesen összeesnek, megpuhulnak, ha fagyasztottból, akkor addig, ameddig felolvad és utána még tíz percig.
Ekkor egy edényben evőkanálnyi lisztet csomómentesre kavar egy deci tejszínnel és kettő deci tejföllel, majd besűríti vele a mártást. Végül kóstol és cukroz. Nem émelyítően édesre, épp csak annyira, hogy a sóska vad ízét elsimítsa. Összeforralja az egészet körülbelül két deka tiszta vajjal, hogy szép fénye legyen a szósznak, és feladja. Fehér mártásos edényben, jelen esetben ugye, a főtt marhahús mellé, burgonyával.

Sóskamártás

Hozzávalók: 

1 kg friss sóska, vagy 0,5 kg mélyhűtött sóskakrém,
5 dkg vaj,
0,5 dl olaj,
1 kisebb vereshagyma lereszelve,
1 kis gerezd fokhagyma pépesítve,
1 dl tejszín,
2 dl tejföl,
1 ek liszt
2 dkg vaj a fényezéshez


Végül van itt még valami.
Kevesen ismerik, éttermi étlapokon nem szerepel, pedig igazán jó, és egyszerű mártás.
Fog az ember 3 – 4 szikkadt zsemlét, felkockázza, és gyengén átpirítja, csak úgy, zsiradék nélkül a sütőben.
Kevéske olajon lepirít 4 gerezd fokhagymát, amelyet késpenge lapjával megroppantott és utána egészen finomra metélt. Ehhez keveri a zsemlekockákat, és az egészet felönti félliternyi húslevessel. Lassú tűzön forralja, főzi, amíg a zsemle szétfő, ekkor meghinti törött borssal, sózza és rátölt egy deci fehérbort. Ismét forralás következik, kevergetve, hogy ne tapadjon le az edény aljára a szósz. Amikor kellően sűrű állagát elérte, kész.
Hát, ilyen egyszerű, de kitűnő mártást is evett Szindbád a levesben főtt marhahúshoz.
Természetesen sok mást is evett még Szindbád, de az már egy másik ebéd.
Majd meglátjátok.


Zsemlemártás

Hozzávalók:

3-4 szikkadt zsemle felkockázva és zsiradék nélkül megpirítva,
1 dl olaj,
4 gerezd fokhagyma finomra vágva,
0,5 l húsleves,
1 dl száraz fehérbor,
Só, törött bors.

1 megjegyzés:

  1. A csángóföldi tanítónő, Divald Borbála blogjáról:"...Olyan ételt csánok, hogy a macska megáll a farkán, mikor leül..."(-mondta Marika néni,mikor ősszel kaptunk gombát az erdőből, és pörköltet főzött belőle.)
    http://divaldborbala.blogspot.com/2009/09/blog-post_22.html

    VálaszTörlés